Kuchnia koszerna

Kuchnia koszerna i smaki polskich Żydów

Zapraszamy serdecznie na spotkanie z rabinem Stasem Wojciechowiczem i Rutą Śpiewak. Tematem spotkania będzie KUCHNIA KOSZERNA I SMAKI POLSKICH ŻYDÓW. To wyjątkowa okazja, żeby dowiedzieć się więcej o kuchni polskich Żydów.

Prawdziwa kuchnia żydowska jest koszerna, a więc zgodna z zasadami zawartymi w Pięcioksięgu Mojżeszowym.

Co to znaczy w praktyce, czego religijny Żyd nie zje i dlaczego? Jak powinna wyglądać kuchnia w religijnym domu? Dlaczego nie wolno jeść krewetek i mięsa wieprzowego? Z czego wynikają te zasady? O tym opowie Rabin Stas Wojciechowicz.

Przed wojną kuchnia żydów z naszej części Europy pachniała czosnkiem, śledziem, gęsim smalcem. O tym co jedli jej dziadkowie i pradziadkowie i co do dzisiaj zostało w jej kuchni, w drugiej części zajęć opowie Ruta Śpiewak.